• en
    • en

Инициативата DiscoverEU ще даде възможност за пътуване на 60 000 млади европейци

окт. 11, 2021

В рамките на инициативата DiscoverEU на Европейската Комисия ще бъдат предоставени безплатни карти за пътуване на 60 000 европейци на възраст между 18 и 20 години.

Възможността за кандидаттване ще бъде отворена от утре, 12 октомври, до 26 октомври на обяд, за период на пътуване през 2022 г., която ще бъде Европейската година на младежта.

Комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел посочи: Много се радвам да открия нова възможност за кандидатване в рамките на инициативата DiscoverEU, благодарение на която 60 000 младежи ще получат възможност да се запознаят с богатството на нашия континент. В контекста на определянето от Комисията на 2022 г. за Европейска година на младежта, инициативата DiscoverEU се завръща с по-големи амбиции за младите хора, да разширяват кръгозора и знанията си, да натрупат нови преживявания и да срещнат други европейци, докато пътуват с влак от март 2022 г. нататък.

Поканата за кандидатстване е отворена за млади европейци, родени между 1 юли 2001 г. и 31 декември 2003 г. По изключение, 19 и 20-годишните също могат да кандидатстват, след като предишните покани за кандидатстване бяха отложени заради пандемията от COVID-19.

Одобрените кандидати ще могат да пътуват между март 2022 г. и февруари 2023 г., като пътуването може да бъде с продължителност от  1 до 30 дни.

Поради извънредните обстоятелства, породени от Covid-19, на всички пътници ще бъдат предложени гъвкави резервации, чрез нова мобилна карта за пътуване. Датата на заминаване ще може да бъде променена до момента на самото заминаване. Мобилната карта за пътуване ще бъде валидна една година.

Желателно е всички пътуващи да проверяват евентуалните ограничения за пътуване на сайта ReopenEU.

Повече информация може да намерите: тук

 

Екипът на ЦРЧР