Skip to main content

Ти си на 18 години? Готов ли си за приключение? Ако отговорът е „да“, приготви се да опознаеш Европа, като се включиш в DiscoverEU — инициатива на Европейския съюз, която дава възможност на младите хора да пътуват из Европа.

По време на първия кръг през юни 2018 г. кандидатстваха 100 480 млади граждани, като поне 15 000 младежи получиха карти за пътуване. Вижте информационния документ за DiscoverEU, за да узнаете повече за инициативата, и прочетете за преживяванията на някои от нашите млади пътешественици.

По време на втория кръг на кандидатстване, който ще се проведе от четвъртък, 29 ноември, 12:00 ч. (централноевропейско време) до вторник, 11 декември, 12:00 ч. (централноевропейско време)най-малко 12 000 младежи ще получат възможност да пътуват в цяла Европа.

Основно ще пътуваш с влак, което ще ти позволи да се потопиш в безкрайното разнообразие от градове и прекрасни пейзажи, които предлага нашият континент.

За да се гарантира достъп на европейските граждани от всички части на континента, с картата за пътуване ще може да се използва и алтернативен транспорт, като например автобуси или фериботи. В изключителни случаи и когато няма друг вид транспорт, ще се разрешава пътуване със самолет. Така ще се гарантира, че младите хора, които живеят в отдалечени райони или на острови, също имат възможност да участват в инициативата.

Културното наследство на Европа съществува в множество различни форми. Посети например „Европейска столица на културата“ (знаеш ли кои два града са европейски столици на културата през 2018 г.?). Може да отидеш на един от множеството фестивали и артистични представления. Или пък предпочиташ да посетиш музеи или да се разходиш в природен парк? Има толкова много неща, които можеш да откриеш!

Защо да не използваш тази възможност, за да усетиш свободата на движение в Съюза, да научиш повече за многообразието на Европа, да се насладиш на нейните културни богатства, да намериш нови приятели и в крайна сметка да откриеш себе си.

Повече информация – тук.