Skip to main content

На 9 май празнуваме Деня на Европа. На тази дата през 1950 г. в Париж е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз – френският министър на външните работи Робер Шуман прочита пред международната преса декларация, в която призовават Франция, Германия и други европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана и така да направят първата стъпка към европейска федерация. На срещата на лидерите на Европейския съюз в Милано през 1985 г. е взето решение 9 май да се чества като „Ден на Европа“. Така този ден става символ на Обединена Европа.

За да отбележим празника,  днес ЦРЧР в ролята си на Национална агенция по Европейската програма „Еразъм+“, Национален Европас център, Национален Еврогайдънс център, Национално звено за координация по дейност eTwinning, както и Национален Евродеск център, проведе европейска конкурсна образователна игра. В празничното състезание участие взеха пет отбора от:

Девета френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин, град София;

Национална търговско-банкова гимназия, град София;

Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън, град София,

В официалното откриване своя музикален и танцов творчески талант показаха децата от детска градина № 73 „Маргарита“, град София.