Skip to main content

Националният детски конкурс за есе на тема: „Какъв искам да стана, когато порасна?“, който Еврогайдънс България организира, предизвика голямо вълнение както в целия ни екип, така и в членовете на журито от партньорските организации Фондация „Образователни инициативи“ и „Джуниър Ачийвмънт“ България.

 

Повече от 100 творби, които описват различни мечти, планове, надежди и таланти бяха подложени на обстоен прочит и старание относно цялостното класиране. Критериите за оценка бяха: релевантност с темата; ясна теза и структура; креативност; добър изказ и аргументация. За разлика от много други неща, на които лесно могат да бъдат поставяни точки, ученическите есета ни подложиха на истинско изпитание заради въздействието си, детската искреност и трогателни мисли. Ето защо в този конкурс всеки участник е победител заради смелостта да заяви своите цели, мечти и лични истории.

 

Но все пак конкурсът има своите правила и следва да наградим четирите произведения, които най-много ни въздействаха и вдъхновиха.

 

Таблет получава: Маринела Цанева Люцканова, която иска да стане детска учителка;

Електронен четец получава: Йована Евгениева Василева, която иска да стане готвач;

Ваучери за книги получават: Дария Илиянова Личкова и Димитър Николаев Нейков, които искат да станат моден дизайнер и архитект.

 

Екипът на Еврогайдънс ще се свърже с победителите за получаване на наградите.

 

Списък на всички участници в конкурса, може да намерите тук.

 

Искрено се надяваме всички детски мечти, описани в есетата да се сбъднат, а техните автори да са щастливи в практикуването на професията, която сами са избрали. Ето и някои забавни цитати от творбите:

 

 • Желая и да имам къща на село с куче и котка, с парник за цветя, където да развъждам божи кравички, миризливки, калинки и най-различни бръмбарчета. На това село искам да имам и кошери. Пчелите ми ще обикалят по цветята от парника от цвят на цвят. Разбира се, после ще имаме и мед.
 • Още едно от нещата, за които мечтая, е да направя кола, която да работи без ток и газ, за да не замърсява околната среда.
 • Искам да имам и завод за храна, която да отива в дома за бедни и бездомни хора…
 • Радвам се, че съм избрала да спортувам, защото спорта носи здраве и сила и много приятни емоции.
 • Искам като стана известна пианистка, хората да си спомнят с усмивка за моите изпълнения и за моята музика. Най- много ще се радват родителите ми. Ето за това съм амбицирана да сбъдна мечтата си – за да ги видя доволни и горди с мен.
 • Вечер като си лягам понякога мечтая за работа на полето, защото винаги ще бъда сред природата, на чист въздух. Ще чувам свирукането на врабчетата и ще обработвам много декари земя, продукцията от която ще продавам и така ще изхранвам семейството си.
 • Много искам след години, когато от малко момченце се превърна в голям мъж да си кажа: Аз избрах правилната професия за себе си и това ме прави много щастлив. Пожелавам го и на Вас!
 • Ако го няма изкуството, то какъв ще бъде светът? Много сив и скучен. Затова аз искам да стана художник когато порасна.
 • Програмист. Когато човек чуе тази дума, той най-често си представя някой, който по цял ден стои пред компютъра и има нулево ниво на социални контакти. Но това не е вярно.
 • Преди няколко дни в един сайт видях нещо, което го бях виждала само по филмите. То беше червило-електрошок. Това ме заинтригува и помолих мама да ми го поръча, но тя отказа.
 • Писател – нищо, че всички очакват да стана инженер.
 • Дядо вече е много болен, легна на легло, но той дори не предполага какво силно впечатление ми направиха неговите скици. Видях след това как ден след ден скиците оживяваха. Като истинска магия, те се превърнаха в красив дом.
 • Нашият град е малък и нямаме възможност да гледаме филми на големия екран. Но винаги когато има такава възможност цялото семейство отиваме на кино и това е като празник.

 

Благодарим на всички участници!

 

Екипът на ЦРЧР

19.05.2016г.