Skip to main content

Четири организации и неформални групи представиха проектите си на годишния тематичен мониторинг по Програма „Европейски корпус за солидарност“, организиран от Центъра за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР). „Това е ежегодно събитие, на което се презентират най-добрите практики. Тази година темата е „Иновативно дигитално образование“, каза в приветствието си пред участниците Михаил Балабанов, изпълнителен директор на ЦРЧР.

Проектите засягат различни теми и са пример както за креативност от страна на изпълнителите, така и за тяхната полезност към групите, към които са насочени.  Емил Марков и Мартин Костов представиха проекта си „Достъпна градска среда за район Триадица“. „За 6 хил. евро успяхме да направим южния вход на Южния парк достъпен за хора с увреждания. Това ни струваше много усилия, защото работехме в свободното си време, а и контактите със строителната фирма отнеха много време, но успяхме“, каза Марков. Мартин Костов допълни, че идеята им е била по-мащабна – да включат в по-голямо спортно събитие повече  хора, за да увлекат повече доброволци към идеята  София да стане по-достъпна, но мерките, които бяха наложени заради пандемията, не са позволили това да се случи. И двамата членове на неформалната група, която изпълни проекта заявиха, че през цялото време са работили много добре с администрацията на район Триадица, както и с кмета.

Мирчо Христов от Държавната опера Стара Загора представи интересен проект, свързан с привличането на млади и безработни балерини от Европа. Четири момичета от различни страни са започнали работа в операта, като са посещавали и Младежкия център. Според Христов общуването на балерините с младите хора от Центъра е запалило интерес към това изкуство.

Теодора Тодорова от Русенската асоциация в помощ на обществото и младите хора представи разработена апликация  Little Super Heroes, която по същество е игра и целта е да предизвика  младите хора да се запознаят със седемнайсетте идеи за устойчиво развитие. Сред тях са премахването на глада, качествено образование и други. Предстои приложението да бъде преведено на български и да бъде използвано в училищата.

Иновации в спорта за хора с увреждания представи Владимир Искров от Сдружение „Спортен клуб Усмивка“. Той показа вълнуващи кадри от хора с увреждания, които се спускат по пистата в Пампорово на адаптирани ски. „Преживяването за тях е невероятно“, каза Искров. И допълни, че работят в посока на това да намерят спонсори за закупуването на адаптирани количка за голф.

На 18.11. ЦРЧР продължава с тематичен мониторинг на „Иновативно дигитално образование“ по Програма „Еразъм + “.