Skip to main content

Първото издание на „Ден на европейските автори“ – инициатива на еврокомисаря, отговарящ за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел, се проведе в София на 27 март. Близо 90 представители на образователни и културни институции от цяла Европа се събраха в хотел „Балкан“ с намерението да превърнат тази инициатива в традиция.

„Благодаря на всички, които се ангажираха. В над 1100 училища в Европа европейски автори четат откъси от свои произведения. В България училищата са 246. Искам да благодаря на Центъра за развитие на човешките ресурси за подкрепата и мобилизацията за четене в цялата страна. България е на второ място по брой на училища, които се включиха в инициативата“, каза Мария Габриел. Тя допълни, че за нея е чест да обяви старта на новата инициатива заедно с носителя на европейската награда за литература за 2021 г. Георги Бърдаров. И допълни, че идеята за тази инициатива на европейско ниво е дошла от подобни четения, провеждани в различни държави, включително и в България.

Министърът на образованието и науката на Франция Пап Ндиайе поздрави участниците в конференцията и каза, че в неговата държава са въвели в училищата петнайсет минути за четене, като учители и ученици споделят този момент. „Има множество положителни елементи от тази дейност, които фаворизират емпатията“, каза Ндиайе. И добави, че в неговата страна ще споделят добрите практики, които се представят в София.

В рамките на инициативата Мария Габриел, писателят Георги Бърдаров, Мария Донева и Милица Иванова, ученичка в Първа езикова гимназия във Варна, която спечели наградата на международния литературен конкурс „Алеф“, и поетесата Мария Донева се срещнаха с ученици от 32 СУИЧЕ „Свети Климент Охридски“. Училището е известно с активността си по Програмата „Еразъм+“. Неговата директорка Нели Костова каза, че то има 27 посланици в Европейския парламент.

Еврокомисарят и Георги Бърдаров четоха пред препълнената зала откъси от романа „Absolvo te“, а писателят, който е и университетски преподавател, говори пред тях колко е важно да не позволяваме религиите да ни разделят, защото най-голямата ценност е човешкият живот. „Живеем в тревожни времена, въпросът е как реагираме на тях. Днес е модерно да обясняваме, че времето е ужасно и че технологиите убиват книгите. Никога не и имало толкова голям процент от хора, които са грамотни и имат достъп до книгите. Днес всеки един творец чрез технологиите може да изрази себе си и да стигне до аудиторията си“, каза Бърдаров. Той подчерта, че в днешните тревожни времена Европа има нужда от силния глас на своите автори. Учениците и гостите видяха и филм за Георги Бърдаров. Младежите му зададоха много конкретни въпроси за книгата, както и за нейните послания.

„Младите хора са четящи и тези срещи са повод вие да мислите и вие да си допишете историята, както на вас ви е нужно в момента. Да погледнете и навън и навътре едновременно. Книгите ни събират по вълшебен и безплатен начин. Те са медия между времената и хората“, каза пред младата аудитория поетесата Мария Донева.